Egy érdekes szkriptnyelv

Egy érdekes szkriptnyelvre bukkantam, amely szemben az eddig használt VBScript/WSH kombóval elsősorban a rendszergazdákat célozza. A KiXtart egy CareWare program, használatáért cserébe karitatív adományt várnak, az író célkitűzése szerint elsősorban Nepálnak, de bármilyen adomány megteszi.
A KiXtart 1991-ben indult, Ruud van Velsen, a hollandiai Microsoft alkalmazottjának szabadidős fejlesztéseként. Célja a Lan Manager bejelentkezési szkriptjének hiányosságainak kipótlása volt, de jól használható batch fájlok készítésére is. Képes rendszerbeállítások lekérdezésére, módosítására, kezelhetők környezeti változók, módosítható a rendszerleíró adatbázis, létrehozhatók hálózati kapcsolatok, indíthatók más programok.
Bár csak most találkoztam vele, szimpatikus, hogy a legfontosabb feladatok, például a programindítás, sokkal egyszerűbben megoldható, mint a WSH objektumorientált megközelítésével.
Kedvemre való továbbá a Clipper-szerűsége, a karakteres konzol használata, színes betűkkel, keretrajzolással, egyszerű adatbevitellel. Mennyei!
További előnye, hogy Windows 95-től Vistáig használható.
 
Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s